lauantai 11. lokakuuta 2014

Hawaii kisaspecial


Tässä kisassa on jotain maagista. Sen fiiliksen tuntee kisa-alueella ja koko Kailua-konan kylässä. Kaduilla ja kaupoissa saa kehuja ja kunnianosoituksia kaikki joilla on sininen kilpailija ranneke kädessä. Koko kylä elää tätä kisaa ja Ironman MM on selkeästi tälle kylälle vuoden kohokohta. Kadut ovat täynnä ruskettuneita ja älyttömän rasvattomia urheilijoita. Maailman huippuja näkee päivittäin treenamassa, tosin nuo ikäluokkakaverit taitavat tehdä kisaviikolla vielä ne kovimmat treenit... Me olemme onneksi jättäneet nuo sankaritreenit kisaviikolta väliin.

Kisakeskus sijaitsee aivan kylän keskellä satamassa (Kailua-Pier). Uintiosuus 3,86km (Hawaiksi Heihei Aukai) uidaan linnun maidon lämpöisessä merivedessä suorakaiteen muotoisella reitillä. Haasteena uinnissa on kohtalaisen isot mainingit, jotka vaikeuttavat suunnistusta ja arvaamattomat merivirrat, joista ei tiedä kuinka vahvoja ne ovat päivittäin. Vesi on äärimmäisen kirkasta ja pohja näkyy koko matkan ajan. Vedessä näkee myös värikkäitä kaloja, isoja kalaparvia ja hyvällä tuurilla kilpikonnia ja delfiinejä.

Pyöräreitti 180km (hawaiksi pakikala) suuntautuu heti kyläosuuden jälkeen kohti Hawia ja laavakenttiä. Laavakentillä reitille osuu hivuttavia nousuja joita ei välttämättä silmällä niinkään erota, mutta wattimittari sen kertoo kun vauhtia ei saa pidettyä korkealla ja watit senkuin kasvavat. Aamulla uinnin jälkeen tuuleen pitäisi olla rauhallinen ensimmäisellä laavakenttä osuudella. Hawin kääntöpaikan läheisyydessä on reitin pisin nousu. Nousun jyrkkyys ei niinkään ole vaativa, mutta melkein aina kova vastatuuli osuu tälle kohdalle. Huomiseen kisapäivään sääennuste on luvannut n. 9m/s, joten aeroasennosta ylämäkeen runttaaminen on lienee suotavaa. Hawin kääntöpaikan jälkeen vauhdit nousevat varmasti koviksi ja paikoittainen puuskainen sivutuuli tekee ajosta haastavaa. Vanhat jermut ovat antaneet vinkiksi, että alamäessä pitää pyörittää kovaa, jotta lihakset eivät joudu lepotilaan. Näin jalat ovat valmiina kohti laavakenttiä ja melkein varmasti eteen tulevia kovia vastatuuliosuuksia. Pyöräosuuden viimeiset 60km ovat kuulemma laittaneet isommatkin pojat koville, joten olettamuksena on, että tästä se kisa vasta alkaa. Laavakentillä lämpötila on noussut päivittäin päälle 35 asteen -tähän lisättynä kosteus ja kova tuuli tekevät etenemisestä haastavaa.


Juoksuosuus 42,2km ( hawaiksi holo heihei) jakautuu kahteen osioon. Ensimmäiset 16km juostaan Kailuan kylässä pitkin Alii Drive rantatietä. Alii Driven profiili on hyvinkin tasainen ja yleisöä on tällä osuudella todella paljon. Alii driven jälkeen noustaan Palani Roadin n. puolen kilometrin jyrkkä ylämäki, jonka jälkeen suunnataan laavakentille ja kohti Energy Labia. Laavakentille yleisöä ei päästetä, joten siellä on luvassa henkien taistelu. Profiili on vaihtelevaa ja Energy labin kääntöpaikan jälkeen päästään pitkään hiivuttavaan ylämäkeen. Energy Labilla on aivan tautisen kuuma ja pitkä ylämäki osuu pahimpaan 30km kohtaan. Tässä kohtaa jos on paukkuja juosta vielä kohtuu vauhtia niin alkaa päänahkoja tulemaan eteen. Viimeiseen 10km osuu yksi loiva ylmäki, jonka jälkeen pääsee jo laskettelamaan kohti maalia.Tavoitteet Tatu:

Hawain kisaan pääseminen läpi tiukan karsintaseulan on saavutus sinänsä, josta olen jo nyt hyvin ylpeä. Mutta tottakai kun tänne asti on päässyt kisaamaan, haluaa tehdä hyvän suorituksen ja sellaisen joka ei jää harmittamaan. Sinänsä maaliin pääsy on ensimmäinen tavoite, mutta fokus on tottakai huippusuorituksessa. Mikäli merivirrat eivät ole voimakkaat ja pääsen hyvään ryhmään, uskon selviytyväni uinnista 58min-1h03min ajassa. Pyöräily on tuntunut varsin vahvalta viimeviikkoina, joten oletan, että vauhti on samankaltaista kuin edellisissä kisoissa. Tähän tulee toki vaikuttamaan olosuhteet huomattavan paljon. Mikäli keli on hyvä ja laavakentillä tuuli on kohtalainen niin pyöräosuus pitäisi sujua 4h55min - 5h10min vauhtia. Juoksuosuudella hauskuus vasta alkaa. Lämpötila on varmasti sietämätön, mutta kroppa on tottunut lämpötilaan yllättävän hyvin. Jos kerrankin vatsa toimii maratonin loppuun asti niin siitä pitäisi selviytyä 3h35-3h50min ajassa. Näihin sapluunoihin kun tossu liikkuu niin voin sanoa tehneeni hyvän suorituksen. Toki kolmas täysmatka lyhyen ajan sisään saattaa tehdä kropalle kepposet. Huominen sen kertoo mutta aion nauttia jokaisesta tunnista, minuutista ja sekunnista. Tämä on unelma, jonka vihdoin pääsen toteuttamaan.


Tavoitteet Maria:

Mä olen niin onnellinen ja toivottavasti huomenna onnistuneella suorituksella MM-kisat läpikäynyt Ironman! Highlight tälle kisakaudelle oli saada kisapaikka Hawaille ja se toteutui paremmalla suorituksella kuin mistä osasin edes uneksia. Alle kymmenen tunnin suoritus oli mun superonnistuminen. Ja yhtäkkiä se olikin vain välitavoite ja edessä oli uusi pääkisa. MM-kisat. Kisavalmisteluita haittasi flunssajakso, mutta onneksi viimeiset tärkeät valmistavat harjoitukset sain tehtyä terveenä. Nämä treenit ovat antaneet itsevarmuutta siitä, että kunto ei ole kadonnut. Täällä ollessa olen pitänyt päänkylmänä, vaikka muuten on aikasen kuuma! Niin ja hymyn korvissa :)

Lähden matkaan ilman paineita, aurinkoisin ja positiivisin fiiliksin. Tämä paikka on ihana ja valmistautuminen on mennyt rennoin tunnelmin. Tiedän että kotona meitä kannustetaan. Monet ystävät ovat laittaneet tsemppiviestejä. Te kaikki ootte mun matkassa, niin kuin aina tähänkin päivään asti <3 Ja se on sellainen voimavara, etten aio luovuttaa millään.

Karsinta-aikani on muihin N25-29 sarjalaisiin nähden melko hyvä, mutta karsintakisat eivät ole vertailukelpoisia kun reitit vaihtelevat. Eli lopputulosta ei voi ennustaa. Vasta lauantain jälkeen voin sanoa, missä kohtaa tuota listaa sijaitsen. Olen hyvässä kunnossa ja mulla on loistava harjoitusvuosi takana. Ennen kaikkea odotan huomenna maaliin pääsyä. Tuleehan huomisesta sellainen päivä, mitä me Tatun kanssa vanhana muistellaan.. "Silloin vuonna 2014 me osallistuttiin ekaa kertaa täydenmatkan MM-kisoihin.. Ja olihan se hieno reissu kun se oli myös meidän molempien yhteinen unelma ja häämatka". Niinpä, kokemusten ja fiilisten ja huippusuorituksen janoisena matkaan. Palkinto odottaa maalissa, sillä me ollaan vielä viikko täällä paratiisissa kisan jälkeen :)
1 kommentti: